Missionskyrkans utsända sjuksköterska Ann-Charlotte Rönnqvist arbetar i Curahuasi i Peru. Där tränar hon den lokala sjukhuspersonalen i frågor gällande administration, miljöfrågor och jämställdhet mellan könen. Här berättar hon om de senaste händelserna på sjukhuset.

En kvinna får sitt blodtryck kontrollerat under en medicinsk kampanj som gjordes i byn Huerta Alta.
En kvinna får sitt blodtryck kontrollerat under en medicinsk kampanj som gjordes i byn Huerta Alta. Foto: Lisa Isaak

Månaderna flyger iväg, undrar om tiden verkar gå snabbare utan årstidsväxlingarna? Här är det nu början på regntiden och vi har haft någon dag med regn, men det blir väl fler vad det lider.  Januari och februari är de regnigaste månaderna.

Förstärkning från USA
Personalsituationen på sjukhuset ser nu bättre ut. Vi har fått förstärkning från USA genom två nya läkarfamiljer och en tandläkarfamilj. Flera nya peruanska sjukskötare har också börjat nyligen. De flesta av dem är nyutbildade och saknar erfarenhet och de behöver mycken inskolning. Vi har också flera sjukvårdsstuderanden, som gör sin praktik hos oss, både sjukskötare från universitetet och vårdare från institutet här nära.

Flera barn föds på sjukhuset varje vecka
Gynekologen kom tillbaka från Tyskland i augusti och tillsammans med barnmorskan, Mariela tar de hand om mammor som kommer för att föda. Varje vecka föds flera barn på sjukhuset efter en paus på drygt ett år.

Ca 100 personer fick tillsyn av sjukhuspersonal under den medicinska kampanjen i Huerta alta.
Ca 100 personer fick tillsyn av sjukhuspersonal under den medicinska kampanjen i Huerta alta. Foto: Ann-Charlotte Rönnqvist

Medicinska kampanjer i byar
Förbättrad personalsituation möjliggör också medicinska kampanjer, vilka också varit på paus drygt ett år. Nyligen hade vi en kampanj till en by ca 1 ½ timme från Curahuasi, där drygt 100 patienter fick tillsyn och hälsoupplysning av läkare och tandläkare m.fl.

Utmanande situation på ögonkliniken
Här på sjukhuset har vi lite problem på ögonkliniken, där en sköterska, som varit med sen kliniken öppnades, nu slutat. Denna vecka kom hon inte mer på jobb. Jag fick höra att hon fått ett annat jobb i Abancay, en timmes väg härifrån. När möjlighet till ett jobb ges är de tvungna att börja omgående och kan inte ta hänsyn till den uppsägningstid de har hos oss, vilket naturligtvis är besvärligt för oss.

Det var några glimtar från min horisont. Varma hälsningar från Curahuasi!

Text: Ann-Charlotte Rönnqvist

Läs mer om projektet här.

Lämna ett svar