Biståndsminister Heidi Hautala hamnade i blåsväder efter att hon beskyllts för att ha understött den grå ekonomin. För beskyllningarna stod en entreprenör som jobbat för Hautala och hennes pojkvän. Hautalas trovärdighet ställdes mot en dömd byggarbetares trovärdighet. Drevet i medierna ledde till många nätdiskussioner och analyser i tidningarna. Krav på Hautalas avgång från ministerposten ställdes. Hautala avgick från arbetsgruppen om grå ekonomi, men fick sitta kvar som minister trots att hennes politiska trovärdighet fått sig en törn.

I en ny dansk film Jakten anklagas en vanlig man för att ha förgripit sig på ett barn. Orsaken är trivial, men grannar och vänner tror på det som visar sig vara skvaller. Endast två vänner litar på mannens oskuld. Filmen har fått enorm respons. Många har tagit kontakt för att de känner igen sig i mannens situation.

Hur värjer man sig för skvaller och förtal?

Det finns väl ingen patentlösning när drevet väl kommit igång. Då är det nog bäst att lägga alla fakta på bordet, erkänna misstaget och ta konsekvenserna. Som väl är finns det en del vi kan göra innan drevet går. Att leva sant och öppet, odla vänskap, leva sårbart och lita på Guds nåd gäller också i fall människors förståelse inte räcker till.

Jani

Lämna ett svar