CDPD (The Christian Center for the Development of People with Disabilities) mötte Sanun när han var sju år gammal under en fältundersökning över antalet funktionshindrade och deras behov i olika bergsbyar som bebos av etniska minoriteter.

Sanun är det sjätte av sju barn . Han föddes blind och bodde med sina föräldrar och syskon i en karenby. Föräldrarna var fattiga jordbrukare. Byskolan hade inga möjligheter eller resurser att undervisa blinda barn så han måste stanna hemma med sina föräldrar. Hans föräldrar skötte bra om honom, men det fanns ingen som kunde hjälpa honom att utveckla hans många gåvor. Hans framtid såg ut att begränsas till byn där han inte kunde få någon utbildning. Men Sanun upptäcktes av en av CDPD:s volontärer som introducerade honom och hans familj för CDPD:s personal. Personalen samarbetade med Sanuns föräldrar som beslöt att sända honom till en blindskola i Chiang Mai där han kunde få undervisning. Skolan sponsras av det thailändska kungahuset, men transporter och andra förnödenheter bekostas av projektet.

IMG_6590 kopia
Sanun på Scoutläger. Foto: Marianne Liljeström

Sanun är nu 17 år gammal och går i sjuan (M.1 i Thailand). Han tycker mycket om att gå i skolan och han gillar sport, speciellt fotboll. Han är omtyckt av både skolkamrater och lärare. Förra året valdes han som representant för Thailand i det nationella fotbollslaget för blinda och deltog i de asiatiska paraspelen i Incheon Sydkorea i oktober 2014. De här spelen är ett sportevenemang som går parallellt med de Asiatiska Spelen, där asiatiska funktionshindrade kan tävla. Omkring 4500 atleter från 23 länder deltog.

Det kan verka förbryllande att en blind ens kan spela fotboll. Så här går det till: Fotbollen piper och hörs när den kommer mot spelaren. Spelarna pratar med varandra och passar bollen till sina lagkamrater. Det finns två högtalare vid vardera målet som ger ut regelbundna men klara signaler som gör det möjligt för spelarna att veta var det egna och motspelarnas mål finns. Genom ljudet i målstolparna, kan de veta vart de ska sparka bollen.

Trots att det thailändska laget inte vann någon medalj i Korea, var Sanun glad över tillfället att få resa och tävla som representant för sitt land. Sanun sa efteråt: ”Att tävla med andra är en stor utmaning för mig, men jag vill försöka göra mitt bästa”. Sanun och hans föräldrar är glada och stolta över hans prestationer och vi ser alla fram emot vad framtiden kommer att föra med sig för honom.

Läs mer om projektet i Thailand  här

Text:Waraporn Kankeo/ projektdirektor. Översättning: Marianne Liljeström

Lämna ett svar