Saïdi Asiya har flyttat tillbaka till sitt hemland Burundi efter många år som flykting i Tanzania. Hennes livssituation har underlättats sen hon kom i kontakt med återflyttarprojektet.

Saïdi utanför sitt hem som hon fått hjälp med att bygga genom återflyttarprojektet i Burundi.
Saïdi utanför sitt hem som hon fått hjälp med att bygga genom återflyttarprojektet i Burundi.

Saïdi Asiya är en av de flyktingar som har återvänt till sitt hemland Burundi efter att ha levt som flykting i Tanzania. Saïdi kom tillbaka till Burundi år 2009.

Återflyttarprojektet i Nyanza Lac, Burundi, stöder de mest utsatta återvändarna. Ensamstående mammor är speciellt utsatta och är därför en prioritetsgrupp. När Saïdi kom till Burundi bosatte hon sig i det område där projektet är verksamt och eftersom hon är änka och ensamstående mamma blev hon utvald som en av de som skulle få stöd genom projektet. När hon kom till Burundi bodde hon först i en liten hydda gjord av gräs.
–  Nu bor jag i ett bra hus som är fräscht och i bra skick att bo i tillsammans med mitt barn, säger Saïdi.

Förutom hjälp med boende har Saïdi också fått annan materiell hjälp genom projektet. De tre myggnäten som hon fått hjälper henne att undvika malaria.  Det 50m x 50m stora landområdet som hon har fått från regeringen för att odla grönsaker på hjälper henne att äta hälsosammare. En hacka har hon fått genom projektet för att lättare kunna arbeta med jordbruket. Tyvärr är landområdet inte tillräckligt stort för att kunna odla tillräckligt mycket och mångsidigt.

Återvändarna har bott många år i Tanzania, vissa har aldrig bott i Burundi förut. Att de har en annan kultur än andra burundier i Nyanza Lac området är inte förvånande. Genom den träning som erbjuds av den lokala organisationen som genomför projektet lär de sig att leva i fred och samförstånd med de lokala invånarna.
– Träningen har hjälp mig att umgås med de lokala invånarna, vi lever i fred med dem nu, säger Saïdi.

Text: Laila Saleh

Läs mer om projektet.

Lämna ett svar