I byn Olosiva i Tanzania har en högstadieskola nyligen startat sin verksamhet med två åttondeklasser. Skolan betyder mycket för barnen och deras föräldrar, de vet att utbildningen är vägen till ett bättre liv. Byggandet av skolan pågår fortfarande men om ett år kommer troligen alla högstadiets klasser att vara verksamma.

Tre av lågstadiebarnen som går i skola på samma tomt som högstadieskolan byggs.
Tre av lågstadiebarnen som går i skola på samma tomt som högstadieskolan byggs.

När den lilla pojken stolt visar upp sina anteckningar han gjort i klassen lyser glädjen i hans ögon, han vet vad en skolgång betyder för ett barn i Tanzania. Jublet och applåderna vill aldrig ta slut på föräldramötet när beskedet kommer om att en högstadieskola ska byggas för deras barn. Man förstår hur stort det är för en familj att kunna ha tillgång till en bra skolgång för sina barn. De vet att det är genom utbildning man kan motarbeta sin egen fattigdom och misär och skapa förutsättningar för sina barn och barnbarn att få ett bättre liv.

Den första byggnaden redan klar
Sedan MKF i januari ifjol inledde uppbyggnaden av en högstadieskola i byn Olosiva i Arusha, i samarbete med den lokala organisationen New Life Outreach, har mycket hänt. Första byggnaden blev klar i maj. Den är i huvudsak en administrationsbyggnad med rektors- och lärarrum samt även en datasal. I den byggnaden började i januari tillsvidare två parallella åttondeklasser tills högstadiets huvudbyggnad står klar i slutet av 2013.

Delen med det vita taket är den nybyggda administrationsbyggnaden. Den övriga delen är lågstadiets lokaler.
Delen med det vita taket är den nybyggda administrationsbyggnaden. Den övriga delen är lågstadiets lokaler.

Skolan och byn har fått tillgång till vatten
Under våren borrades ett vattenhål, som pumpar över 5000 liter per timme, och ett vattentorn byggdes så nu kan köket få rent vatten, barnen kan sköta sin hygien bättre och hela skolområdet kan göras till en grön och vacker oas. Dessutom räcker vattnet till för andra i byn om så skulle behövas. Under hösten har en ny toalettbyggnad byggts, så som myndigheterna krävde för högstadiet. Dessutom har en logibyggnad med sex rum och toaletter börjat byggas för föräldralösa tonårsflickor. Det här gör det möjligt för flickorna att kunna bo kvar på området och göra klart sina studier.

En flitigt arbetande elev. Det gäller att vara noggrann.
En flitigt arbetande elev. Det gäller att vara noggrann.

Två klasser har börjat få undervisning
I det här skedet handlar projektet mycket om byggnader, men redan i januari i år startade arbetet med två åttondeklasser. Det pågår också utbildning och rekrytering av lärare som ska vara på plats när alla klasser kör igång. I januari 2014 ska alla fyra årsklasserna i högstadiet vara igång och efterhand kommer gymnasiedelen på två årsklasser att börja, troligen om ett år i januari som är månaden när skolåret inleds i Tanzania.

Text och foto: Bjarne Rönnqvist

Läs mer om projektet.

Lämna ett svar