Trettonåriga Mashaka har ett höftfel och har därför inte kunnat ta sig till skolan. Genom projektet Barnens by fick han en cykel och nu går han i skola. Det har gett nya förutsättningar för hela hans liv.

Mashaka Shadrak med sin nya cykel. Nu kan han ta sig till skolan trots sitt höftfel.
Mashaka Shadrak med sin nya cykel. Nu kan han ta sig till skolan trots sitt höftfel.

Mashaka Shadrak kommer från de centrala delarna av Tanzania men bor nu i Biharamuloregionen med sin mamma. Mashaka är ungefär 13 år gammal. Han är precis som andra vanliga pojkar i hans ålder, förutom när det gäller en sak – han har ett höftfel som gör att han går långsamt. På grund av höftfelet har han inte kunnat gå i skola. Skolan ligger långt borta och att ta sig till skolan på morgonen skulle ta alldeles för lång tid.

Mashaka fick en cykel
Det team som jobbar med projektet Barnens by i Nyamahanga, Tanzania, kom i kontakt med Mashaka när de undersökte hur många handikappade barn som bor i byarna i området. Han var ensam hemma och berättade för teamet som kom på besök att han gärna skulle vilja gå i skola men att han inte kan göra det på grund av sitt höftfel. Som lösning på hans problem fick Mashaka en cykel genom projektet.

Mashaka började i första klass
Projektteamet tog kontakt med den närmsta skolans rektor och ordnade så att Mashaka kunde börja i förskola för att vänja sig. Han gick dit några månader i slutet av förra året. I januari kunde han börja första klass i grundskolan. Mashaka går i första klass trots att han är 13 år, eftersom han aldrig gått i skola tidigare. Nu cyklar han till skolan på sin nya cykel och han och hans familj är väldigt glada och tacksamma över den.

Hela livet förändras
Den stam som Mashaka hör till arbetar som bönder och boskapsherdar. Men med sitt höftfel kan han varken valla kor eller arbeta på åkrarna. Förrän nu har ingen brytt sig om att försöka ordna med skolgång åt honom.
Alla barn har rätt att gå i skolan och tack vare cykeln kan också Mashaka nu gå klart grundskolan. Sedan har han möjlighet att vidareutbilda sig. Detta är en stor förändring i Mashakas liv, det påverkar hela hans framtid och de möjligheter han har i livet.

Text: Laila Saleh

Läs mer om projektet.

Lämna ett svar