På Hälsocenter Agla i Benin erbjuds också fattiga möjlighet till förmånlig vård. Sjukskötaren Germaine Hessou är en av eldsjälarna som arbetar för att utveckla vårdarbetet. Med bättre utrustning kunde centret locka ännu fler patienter, säger hon.

 

Germaine Hessou arbetar som huvudansvarig sjuksköterska på Hälsocenter Agla. Hennes vision är att hälsocentrets arbete ska förbättras och kapaciteten öka.
Germaine Hessou arbetar som huvudansvarig sjuksköterska på Hälsocenter Agla. Hennes vision är att hälsocentrets arbete ska förbättras och kapaciteten öka.

I en fattig del av storstaden Cotounou ligger Hälsocenter Agla, där Germaine Herrou är en av de fyra sjukskötare som arbetar tillsammans med läkare, barnmorskor, assistenter och inhyrda specialister. Germaine, som är huvudansvarig för sjukskötarna, har precis avslutat sitt nattskift men stannar kvar en stund för att berätta om sitt arbete.
– Jag tycker mycket om det, säger Germaine. Min vision är att arbetet på centret hela tiden ska förbättras och gå framåt.
Centret vill nå ut till fattiga familjer som har svårt att betala för vanlig sjukvård. Därför är priserna lägre än på andra sjukhus och vårdcentraler. En läkarkonsultation kostar 600 CFA, vilket motsvarar cirka 90 cent och för barn är det ännu billigare. Germaine berättar att den vanligaste sjukdomen som de behandlar på centret är malaria. En malariaundersökning kostar 1100 CFA, vilket är cirka 1,70 euro. Nu och då är de tvungna att skicka vidare patienter med malaria till ett annat sjukhus om de inte har den utrustning som krävs på centret, men det gäller endast väldigt allvarliga fall av malaria.
– Under en vanlig dag har vi tolv patienter i genomsnitt, som mest upp till tjugo. Både barn och vuxna kommer till vår avdelning. Vi skulle kunna ta emot fler patienter, tjugo personer skulle kunna vara inlagda på sjukhuset samtidigt, säger Germaine.
Germaine menar att centrets läge är orsaken till att de inte har så många patienter som de skulle kunna ta emot.
– Vi är för långt borta från vägen, säger hon och syftar på den stora huvudvägen som ligger många kvarter bort. Nu är det bara invånarna i närområdet som känner till centret.
Germaine tror att de skulle kunna locka fler patienter om de kunde erbjuda röntgen, eftersom det inte finns tillgängligt vid vårdcentralerna i närheten.
– Patienterna frågar också efter mun-, näs- och öronvård. Det vore bra om vi skulle kunna erbjuda det i större utsträckning.

Hälsocenter Agla ligger i ett fattigt område med många slitna hus runtom.
Hälsocenter Agla ligger i ett fattigt område med många slitna hus runtom.

– Jag älskar mitt jobb och är glad över att få jobba här. Titta förbi imorgon när jag är på jobb igen så ska ni få se hur mycket jag tycker om det, säger Germaine med ett skratt innan hon går hem för dagen.

Text: Laila Saleh

Läs mer om projektet.

Lämna ett svar