FS ordförande Jan Edström har bivit utvald till månadens bloggare på Kyrkpressens (KP) webbsida. Varje dag kan man ”öppna en lucka”. En ny text dyker upp dagligen och bloggen blir en slags julkalender. En annorlunda julkalender som ger lite mer än bara tillfällig glädje över den där lilla chokladbiten som brukar ligga där. Jani väcker tankar och inspirerar när han skriver med blandade teman. Texterna är korta men hinner ändå bli fängslande. Vi ställde några frågor till Jani:

FS ordförande Jani bloggar för Kyrkpressen.
FS ordförande Jan Edström bloggar för Kyrkpressen.

Jani, du är månadens bloggare på KP, hur känns det?
– Jag ser det som ett hedersuppdrag. Speciellt med tanke på alla fina skribenter som varit månadsbloggare före mig. Inte vill jag förneka att det känns bra, litet som att bli vald till lucia kanske.

Har du bloggat mycket förr?
– Just nu har jag ett par bloggar som jag försöker hålla igång med varierande framgång. Men för några år sedan, när Kyrkpressen införde sin öppna blogg skrev jag ofta inlägg under eget namn. Tematiken var ”om gud, världen, musiken, hoppet”. Tyvärr surnade diskussionen på bloggforumet efter en tid. Det blev mer av pajkastning än åsiktsutbyte. Kanske vittnar det om att också många av oss troende har långt att gå ännu när det gäller respekt för varandras rätt att ha olika åsikter. Vad vi säger och hur vi säger det hör definitivt ihop hur sanningsälskande vi än är.

Tanken är att du ska skriva ett inlägg varje dag, göra bloggen till en julkalender, är det inte svårt att komma på intressanta ämnen varje dag?
– Det trodde jag först också. I praktiken är det tvärtom, det finns alltför många intressanta ämnen varje dag. Utmaningen är att välja ämne, välja vinkel och skriva kort. Den andra utmaningen är att hitta tid att formulera sig och skriva en rad varje dag. Det gäller att var litet ”on” hela tiden och inte slappna av i tanken.

Varifrån får du inspiration till texterna?
– Jag läser, lever med öppna sinnen, registrar och reflekterar. Så speglar jag min erfarenhet och mina upplevelser i aktuella händelser. Sedan försöker jag knyta idén till ett tema som är mera allmängiltigt och tidlöst. Det här sker mest intuitivt, men ibland kan jag sitta på bussen och komma på en bra idé, som jag kanske antecknar eller kanske glömmer bort.

Finns det något speciellt tema som du gärna skriver om?
– Fred. Musik. Människor som varit viktiga för mig.

Du gillar ju ekumenik, är det extra roligt att få skriva för en tidning med rötter i lutherska kyrkan då du själv är baptist?
– Jag försöker tänka, leva, be och arbeta ekumeniskt. Min egen konfession ser jag som en familj som tillhör ”tjocka släkten”, den världsvida kristna gemenskapen, kyrkan. Kyrkpressen har lutherska ägare, men behandlar ofta det kyrkliga livet ur en ekumenisk synvinkel. Månadsbloggen kan bidra till det. Baptister och lutheraner har fört lärosamtal sedan 1997 och vi känner oss rätt trygga i varandras sällskap numera.

Du bloggar också på FS hemsida, vad är skillnaden mellan de två bloggarna?
– Frekvensen. Tiden. FS-bloggen upprätthålls under mitt tvååriga mandat som ordförande. FS-bloggen är ett sätt att mera sporadiskt föra fram aktuella tankar och visioner om det som rör samarbetet mellan de finlandssvenska frikyrkorna. Men visst ryms det med annat också. KP-bloggen är en månads dagligt skrivande. KP-bloggen är mera personlig och tematiken är mera osorterad.

Här hittar du Janis decemberblogg.

Lämna ett svar