Ponpana fick som sjuåring möjlighet att börja i en skola för blinda i Thailand. Ponpana har klarat sig bra i skolan och idag går hon i ett gymnasium som börjat integrera barn med handikapp.

Ponpana utanför sin skola.
Ponpana utanför sin skola.

Ponpana kommer från en fattig karenby. Hon fick en ögoninfektion strax efter att hon föddes och blev helt blind. Personal från CDPD (Center for the Development of People with Disabilities, kort kallat handikapprojektet, som understöds av Finlands Svenska Baptistsamfund) träffade henne första gången 2004 när hon var sju år gammal. Det finns ingen skola för blinda i hela Maehongsonprovinsen så enda chansen var att sända henne till Chiang Mai dit det tar ca fyra timmar att köra. Hon har fått hjälp från projektet att gå i skola och bo på skolans internat. Projektpersonal transporterar henne till och från skolan i samband med ferier. Projektpersonal följer också med hennes föräldrar till föräldramöten. De behöver hjälp med transport och språk eftersom de inte förstår thai.

Ponpana är nu 15 år och går i det som motsvarar åk 1 i ett gymnasium, som nyligen börjat integrera elever med olika handikapp.  Hon har klarat sig mycket bra i skolan och har fått en hel rad med utmärkelser för sina prestationer, både från skolan och från andra instanser, bl.a. för gott uppförande, bronsmedalj i berättarkonst, guld i blindskriftläsning, silver i nyhetsuppläsning, bästa  skolresultat.

Ponpana är mycket musikalisk och tycker om att både sjunga, spela och lyssna till musik. Hon spelar efter gehör eftersom hon inte kan läsa noter. Hon uppträder i olika evenemang med sång och musik.

Utan hjälp skulle Ponpana ha suttit i sin by utan framtidsutsikter och utan vettig sysselsättning. Nu har både hon själv, hennes föräldrar, vänner och lärare fått se vilken potential hon har och att hon har goda utsikter att klara sig bra i framtiden.

 

Lämna ett svar