Ekumeniska ansvarsveckan 22 till 29 oktober 2017 utmanar oss att hjälpa flickor och kvinnor att få en bättre hälsa. Insamlingen tillfaller i år Adventkyrkans kvinnohälsoprojekt i Nepal.

Ansvarsveckan utmanar oss att göra kvinnors och flickors röst hörd. Frikyrklig Samverkans insamling tillfaller i år Finlands Svenska Adventkyrkas kvinnohälsoprojekt Uterine Prolapse Prevention Program (Förebyggande av livmoderframfall) i Nepal. Med hjälp av Utrikesministeriets utvecklingsstöd och Ansvarsveckans insamling vill vi hjälpa kvinnor och flickor i Nepal att få en bättre hälsa. 

Det är möjligt när kvinnorna lär sig att ta hand om sig själva så att de inte drabbas av livmoderframfall. I Nepal behövs det mer kunskap och ett förändrat förhållningssätt på detta område. 

Jan Edström, ordförande, Frikyrklig Samverkan 

Aune Greggas, projektansvarig, Finlands Svenska Adventkyrka 

* * * * * * *

I Nepal finns det över en miljon kvinnor med livmoderframfall. Kvinnorna i Nepal har inte tillräckligt med information om orsakerna eller hur det kan förebyggas och behandlas. Kvinnorna vågar inte säga nej till familjens krav på att de ska börja arbeta direkt efter barnets födelse. I Nepal finns det ingen allmän föräldraledighet. Många mammor är bara tonåringar när de får sitt första barn. Flera graviditeter efter varandra ökar också risken för livmoderframfall. Om situationen blir akut är operation nödvändig. Att tala om saken är pinsamt och kulturellt tabu.

Med 100 euro kan man få en dags undervisning inklusive material för en lärare i hälsolära i skolan, två dagars undervisning för en hälsovårdare, tre lektioner för tio elever och ett gatudrama för 30 elever. Dessutom under de två första åren 2015-2016 har lärare som deltagit i programmet nått till ca 150 000 elever och hälsovårdare till ca 250 000 människor i byarna.

Det är bättre och billigare att satsa på förebyggande arbete än att vänta tills en kvinna behöver operation.

Inbetalning kan göras till

Finlands Svenska Adventkyrka 

Bankförbindelse: FI81 1014 3000 2235 66 

Referensnummer: 88129 

Polisstyrelsens insamlingstillstånd RA/2017/500 (hela Finland förutom Åland)