April 2016

Skatteparadis möjliggör penningtvätt. Genom komplicerade mönster av transaktioner, företagsköp och ägande tvättas pengar som förut varit blodröda till att bli skinande vita. Om pengarna inte längre kan spåras till handeln med vapen, narkotika, människor eller annan kriminalitet blir pengarna ”syndfria” och kan investeras i laglig verksamhet. Nya avslöjanden visar att till och med Röda Korset med sitt goda rykte har utnyttjas i syfte att tvätta pengar.
Som författaren Roberto Saviano konstaterar i sin bok Gomorra om den italienska maffian är det bara graden av laglighet som skiljer maffian från de värsta formerna av råkapitalism. Maffian är kriminella nätverk som strävar efter att bli lagliga. Målet är mera pengar till varje pris. Multinationella företag följer i princip lagen. I praktiken leder dock kravet på vinstmaximering många gånger till att metoderna blir rent kriminella, som människorättsbrott, miljöbrott, avtalsbrott och till och med mord.
I Indonesien för lokala invånare en ojämn kamp mot skogsföretagens skövlingar. Man fotograferar fällda träd, dokumenterar företagens verksamhet och låter världen veta vad som händer. Med sitt arbete visar dessa modiga människor att gränsen för girigheten är nådd. Denna gräns kommer emot varje gång människors ekonomiska handlingar leder till orättvisor och ökade klyftor mellan individer, folk och länder. I Indonesien handlar det om folks rätt till sina boplatser och sin kultur.
Vi kan hjälpa varandra att synliggöra girighetens gränser genom våra egna val, beslut och påverkan. Därför fortsätter vi att bedriva mission och utvecklingssamarbete, också i det som kallas ekonomiskt svåra tider, men som egentligen visar att girigheten nått sin gräns.
Jani Edström

Lämna ett svar