De projekt som de finlandssvenska frikyrkorna stöder genom sitt utvecklingssamarbete är långsiktiga utvecklingsprojekt som pågår i flera år. Ibland händer det mycket förändringar i projekten och ibland rullar verksamheten på som vanligt – precis som det ska. Det är alltid roligt att se vilken effekt projekten har och hur de påverkar människors liv på ett positivt sätt. Nyligen fick vi en rapport från Etiopien med anledning av att de första studerande utexaminerats från den nya medieutbildningen på Hiyaw Tesfa Training Center (HTTC) i Addis Abeba i Etiopien.

8 medieproducenter utexaminerades i mars från Hiyaw Testa Training Center.
Åtta medieproducenter utexaminerades i mars från Hiyaw Testa Training Center.

 

Den första kursomgången för att utbilda medieproducenter på HTTC startades under 2015.  I mitten på mars i år utexaminerades den första gruppen. Detta firades med en högtidlig ceremoni där diplom överräcktes till de åtta studerande som utexaminerades.

Syftet med utbildningen är att erbjuda en utbildning av god kvalitet som leder till att fler medieproducenter får en god grund för sitt arbete både kunskapsmässigt och etiskt. Detta i ett land där myndigheterna styr de flesta mediekanaler och där journalister har låg eller ingen utbildning. 

Inför kursstarten köpte man in ljud- och videoutrustning samt undervisningsmaterial och förberedde kursplanen. När förberedelserna var klara startade den 23 veckor långa utbildningen med 8 studerande, 3 kvinnor och 5 män. Detta var något lägre än målsättningen att ha 12 – 18 studerande per kursomgång. Utbildningen fokuserar främst på radio- och TV-produktion men man har även undervisat i bl.a. grundläggande datakunskap, kommunikationsteori, etik inom media, sociologi, sociala media samt planering och budgetering. De studerande har genomfört praktiska uppgifter med fokus på ljud- och videoproduktion. Många statliga och privata institutioner i landet erbjuder inte praktisk träning och därmed innebär det en stor fördel för de studerande på HTTC att de erbjuds även den delen av undervisningen.

IMG_12161

IMG_13001

IMG_12871

IMG_12171

Medieutbildningen stöds av Utrikesministeriet genom det biståndsprojekt som du kan läsa mer om här: HTTC

Lämna ett svar