Chai, som kommer från nordvästra Thailand, blev förlamad från midjan neråt när han föll ner från ett träd. Genom olika övningar som han gjorde hemma har han gjort stor framsteg och blev därför kallad mirakelmannen.

Chai lärde sig övningar att göra hemma för att träna upp sina förlamade ben.
Chai lärde sig övningar att göra hemma för att träna upp sina förlamade ben.

Chai, 49 år gammal, kommer från en avlägsen, fattig bergsby i nordvästra Thailand. Hans hus är byggt på traditionellt sätt, dvs på pålar och med väggar och golv av bambu. Eldstaden där all mat lagas och där brasan värmer under kyliga nätter, finns på golvet inne i huset. Den första förbättringen på ett hus brukar vara att golvet byts ut mot trägolv. För att komma upp i själva huset måste man gå uppför en pinnstege. Familjen livnär sig på enkelt jordbruk, dvs. ris, som planteras på bergsslänterna i maj efter att fältet bränts i mars. Svedjebruk idkas alltså fortfarande i dessa trakter. De har några hönor och tuppar och några grisar som bor under huset nattetid.

Efter ett tag kunde Chai börja röra på benen och gå med hjälp av en gåstol.
Efter ett tag kunde Chai börja röra på benen och gå med hjälp av en gåstol.

Föll från träd – blev förlamad
Chai fick omfattande skador när han föll ner från ett träd nära sitt hem i början av 2013. Han hade klättrat upp i trädet för att med sin machetekniv kapa några grenar som skulle torkas till ved. Han transporterades till sjukhus i Chiang Mai där han opererades, och efter det följde en lång sjukhusvistelse. Han konstaterades vara förlamad från midjan neråt. Att inte kunna röra sig, utan behöva hjälp med det mesta var ett hårt slag för honom och familjen. Det finns ju inga bekvämligheter alls i ett traditionellt karenhus. Att tänka på framtiden och den börda han skulle utgöra för familjen kändes deprimerande. En dotter bor fortfarande hemma. Ungefär ett år före olyckan hade han blivit kristen. Församlingens pastor har varit till stor hjälp för honom, speciellt under den första tiden, då han låg i sitt hus, oförmögen att ta hand om sig själv.

Klarade att gå med gåstol
Efter en tid hemma kom han i kontakt med personal från CDPD (centret för funktionshindrade i Mae Sariang). Vid hembesök undervisade personalen Chais fru hur hon skulle hjälpa honom med olika övningar och hur hon skulle sköta honom. Vid ett senare besök i hans hem märkte fysioterapeuten att Chai kunde röra lite på benen och försökte få honom att stå. Lite senare kom han till centret i Mae Sariang tillsammans med sin fru. Det visade sig då att Chai gjort goda framsteg genom övningarna han fått att göra hemma, och han fick nu prova på att gå med en gåstol, vilket lyckades med lite hjälp, så han fick epitetet mirakelmannen. Jag var där vid det tillfället. Han fick ytterligare övningar att göra hemma för att öva upp styrkan, speciellt benmusklerna.

Yrkescentret erbjuder träning för funktionshindrade
Framtiden känns nu ljusare och Chai hoppas nu att han ska kunna gå igen. På centret har han stiftat bekantskap med Pongpat som blev förlamad från midjan neråt efter en motorcykelolycka, men som nu är en av centrets anställda. Att dela erfarenheter med en annan som varit med om en olycka men som fått hjälp att hitta en ny livsinriktning har varit uppmuntrande för Chai, som bekantat sig med centrets yrkesträningsprogram. Han hoppas kunna ta del av träning där och lära sig nya färdigheter.

Text och foto: Marianne Liljeström

Nedan kan du se en film med bildspel från verksamheten för funktionshindrade i Thailand.

[KGVID poster=”http://www.frikyrkligsamverkan.fi/wp1303/wp-content/uploads/2014/06/Thailand-video-thumbnail-2.jpg” width=”640″ height=”360″]http://www.frikyrkligsamverkan.fi/wp1303/video/CDPDstory.mp4[/KGVID]

 

Lämna ett svar