Genom olika metoder får fattiga människor på olika platser i Filippinerna hjälp till en högre levnadsstandard. I Merida erbjuds 30 barn stipenduim för att gå i förskola och deras mammor går kurs i odling och grisuppfödning. Förskolan involverar mammorna genom att samla dem till regelbundna träffar där de diskuterar föräldraskap och hur man bäst kan stödja barnens utveckling.

Filippinerna_grisuppfödning
36-åriga sjubarnsmamman Liezel Aquino ger tillbaka en griskulting till farmen efter att den gris hon fick för ett år sen fött sex kultingar.

Tvåbarnsmamman Roselyn Messias är 24 år gammal. Hennes yngsta barn Ruben är två år och hans storasyster Rubelyn är fyra och är ett av FSPMs 30 stipendiebarn på FHP learning center, förskolan i Merida Leyte. Som stipendiebarn får hon skolavgiften, en väska, två uniformer, skor, sockor, skolböcker, pennor, kritor och skollunch varje dag. Roselyn säger att hjälpen betyder mycket eftersom deras pappa Marben, som jobbar som cykeltaxichaufför, bara tjänar 3 euro per dag. Roselyn hjälper varje dag till att laga skollunchen. Hon tycker det är roligt att hjälpa till och samtidigt lär hon sig många nya recept på nyttiga och billiga maträtter. Barnen som hon ger mat får bättre hälsa och mer styrka säger hon. Hon är mycket tacksam för den hjälpen.

Smart trädgårdsodling ger mat på bordet varje dag
36-åriga sjubarnsmamman Liezel Aquino är en av mammorna som genomgick träning förra året i FAITH gardening (Food Always In The Home) och bakgårds-grisuppfödning. Kursen ska ge kunskap i hur man kan odla för att få en bra skörd som räcker för hela året. Efter kursen fick Liezel frön, organisk gödsel och trädgårdsutrustning samt en liten griskulting. I hennes trädgård odlade hon bönor, och andra grönsaker till familjens behov under året. Den lilla grisen blev dräktig och fick 6 kultingar. Av dem gav hon tillbaka en till farmen, en sparade hon själv och resten sålde hon för 40 euro styck. Nu har hon en sugga och en kulting som hon kan fortsätta att tjäna pengar på ett långt tag framöver.

24-åriga tvåbarnsmamman Roselynn Messias hjälper till med matlagningen vid förskolan i Merida.
24-åriga tvåbarnsmamman Roselynn Messias hjälper till med matlagningen vid förskolan i Merida.

Fler mammor får undervisning när nya modellfarmer öppnar
Intresset är stort för den här typen av kunskap. Vid ett tillfälle kom en av förskoleklasserna i Benabaye och besökte Finlands Svenska Pingstmissions (FSPM) modellfarm i området. De ville lära sig mer om boskapsdjur. Med sig hade de också sina mammor. De fick en rundtur på farmen och såg grisar, getter och kycklingar och slutligen också vår (Andreas och Laila Petterssons) egna odlingsträdgård ”FAITH garden”. De kommer nu i vår att få en inbjudan att, precis som Liezel, lära sig odla grönsaker i hemmet, helt organiskt. FSPM kommer att etablera modellträdgårdar utanför matutdelningscentret i Benabaye och utanför skolan i Merida och tillsammans med föräldrarna plantera och upprätthålla dem. Det kommer att betyda mycket för dem och deras familjer.

Så arbetar man i Filippinerna med att stärka mödrar, familjer och samhällen för att kunna försörja sig själva och att öka deras kompetens och färdigheter.

Text: Andreas Pettersson

Lämna ett svar