Allaktivitetscentret i Surinam ger unga ett alternativ till att hänga på gatan. Genom olika aktiviteter blir centret en plats för både utbildning och rekreation.

Iwan och Cheryl Oron är entusiasterna bakom projektet i Surinam. Cheryl kommer ursprungligen från Guyana men har bott i Surinam sedan hon gifte sig med Iwan. Idag är de huvudledare för 44 kyrkor inom Full Gospel Fellowship i Surinam och pastorspar för lokalkyrkan Evangelical Center of Surinam.

Sport- och gymnastikaktiviteter ordnas för både yngre och äldre vid allaktivitetscentret i Surinam.
Sport- och gymnastikaktiviteter ordnas för både unga och gamla vid allaktivitetscentret i Surinam.

Evangelical Center of Surinam är den kyrka som driver allaktivitetscentret som Missionskyrkan i Finland (MKF) understöder. Centret och kyrkan finns båda i Lavi, en ort i Paranam distrikt, ca 45 minuters bilfärd söder om huvudstaden Paramaribo. Idén bakom centret är att kyrkan behöver ge mer än bara evangelium till människor. Iwan och Cheryl berättar att de har en önskan om att ge människor en bättre levnadsstandard och högre moral.

Målgruppen för centret är unga människor, men också vuxna. Det är en plats dit unga kan komma för att spendera tid istället för att hänga på gatan där det är lätt att hamna i drogmissbruk och andra problem.
– Vi fokuserar på utbildning och rekreation, säger Iwan.
Olika lektionstillfällen ordnas vid centret med fokus på bland annat drogmissbruk, våld i hemmet, tonårsgraviditeter och abort. Olika sportaktiviteter ordnas också för ungdomarna. Skolorna i staden brukar hyra lokalerna under skoltid och på så sätt får också de yngre barnen möjlighet att sporta där. Även äldre kan delta i gymnastiklektioner som ordnas på centret.

Iwan Oron, ledare för Full Gospel Fellowship i Surinam, tillsammans med projektkoordinator Alisha Rahaman och tidigare bokföringsansvarig Ruben Filemon.
Iwan Oron, ledare för Full Gospel Fellowship i Surinam, tillsammans med projektkoordinator Alisha Rahaman och tidigare bokföringsansvarig Ruben Filemon. Projektledningen planerar att bygga ett kök på området så att man kan sälja mat och på så sätt få en inkomst till centret.

Centret ger ungdomarna inspiration att söka arbete eller starta en egen affärsverksamhet. Genom lektioner lär sig ungdomar att ta bra beslut gällande utbildning och arbete.

Varför behövde man då starta ett sådant här center?
– Många unga i området har för mycket fritid och vet inte vart de ska gå och vad de ska göra, berättar Iwan. Vi har byggt upp passande lokaler som håller dem upptagna och borta från gatan.
– Centret har höjt standarden i området, konstaterar Iwan och Cheryl.

Människorna i staden vet att centret inte är en kyrka utan en plats för olika aktiviteter. I början kom föräldrar för att kontrollera var deras barn höll hus men efter att de har fått se centret vet de att barnen är trygga.

Tidigare ordnade centret läxhjälp för skolbarn men nyligen har myndigheterna börjat arrangera läxhjälp över hela landet så verksamheten blev onödig – vilket ju är något positivt.

Iwan och Cheryl motiveras till sitt arbete av personliga skäl.

Skolbarn värmer upp under en gymnastiklektion.
Skolbarn värmer upp under en gymnastiklektion.

– Vi hade inget val för Gud gav oss en andra chans i livet. På samma sätt som vi fick det förtjänar andra att få det. Vi känner till behoven i området och genom centret kan vi möta dem.
Iwan och Cheryl avslutar med att berätta att ingen människa trodde att det var möjligt att investera i ett sådant här arbete men att tack vare att människor på andra sidan jorden (MKF, förf:s anm.) beslöt sig för att hjälpa dem, och därför har de kunnat driva det här arbetet.

Text: Laila Saleh

Lämna ett svar