I Borgå ordnas en kombinerad kortkurs/retreat den 20 – 22 september. Temat för tillfället är Den andliga resan och Lars Johansson från Sverige är föreläsare under helgen.

Anmälan: riktas till Borgå Folkakademi, Runebergsgatan 18, Borgå (www.akan.fi)

Kostnad: 50;- . Kursen + kaffe/te/lätt servering ingår i priset

Om kost och logi: Boka logi själv på folkakademin, olika gästhem eller hotell (info via internet) eller anlita egna kontakter. Lunch och middagar valfritt på stan.

Om gästföreläsaren: Lars Johansson är lärare i filosofi och religionsvetenskap vid Örebro Missionsskola och ledare för den tvärvetenskapliga tidskriften NOD – forum för tro och samhälle. Han föreläser i många sammanhang i Norden om samhällsfrågor, andlighet mm

Om BKG: Ekumeniskt samarbetsforum bestående av Adventkyrkan, evangelisk-lutherska Domkyrkoförsamlingen, Metodistkyrkan i Borgå, Missionskyrkan i Borgå och pingstkyrkan Filadelfia.

På kursen medverkar som gruppledare och med en föreläsning lördag 19.00 några av följande personer: Mia Anderssen-Löf , Rasmus Forsman, Henrik Nymalm och Mayvor Wärn-Rancken.

 

PROGRAMDen andliga resan

FRE
18 Välkommen, introduktion och gemenskap
18.20 Föreläsning 2×30 min (kort paus).  Den andliga resan – om sökande i ett sekulariserat landskap. Vilka tecken på öppenhet ser vi idag. Och vilka är orsakerna till detta intresse.
19.30 Samling 45 min. Öppen reflexion och kommentarer, frågor

LÖR
9.30 Föreläsning och samtal 2×45
(med paus). Andliga kartor – bilden av världen, kunskapen och människan. Finns det gemensamma tankemönster i dagens privata sökande? Är de möjliga att diskutera.
11.00 Gruppsamtal 30 min.
Paus (lunch på stan)
13.30 Dubbelföreläsning 2×45 (med paus). Andliga stigar – om vägar till hälsa och livsmening. Översikt av olika andliga terapier som yoga, qi gong, mindfullness mm
15.00 Processvandring. Samtalspromenader kring temat, två och två eller tre och tre, enligt behov och möjlighet.
Paus (middag på stan)
18.00 Personlig delgivning och gemsamma samtal i grupper kring tema
19.00 Sammanfattande föreläsningar o fortsatt samtal 3×30 (med paus). Vägar till andlig och fysisk hälsa. Om val och konsekvenser. Orientering i den andliga geografin (huvudföreläsaren). Kristna kyrkans böne- och mystiska tradition (annan föreläsare).
21.00 Musik- och ljusandakt. Vandring till Fredsgatan 37, Missionskyrkan i Borgå. Enkel servering, te.

SÖN
10.00 – 11.30 Avslutande samling. Vägen till livet.  Vad kan Jesus betyda i mötet med andra vägar? Kaffe/te

Därefter finns det efter eget val möjlighet att delta i samlingar eller gemenskaper på orten, såsom olika kyrkors gudstjänster; ex: Högmässa i Domkyrkan, Kyrkotorget 1, kl 12.00.

 

Arr: Borgå Folkakademi (Akan) tillsammans med ekumeniska Borgå kristna gemenskap (BKG)

Lämna ett svar