Den 19 november 2016 var det festlig ”Graduation Day” på Habari Maalum College i Arusha. Tanzania. 40 studerande på medielinjen resp. ledarskapslinjen dimitterades under ”pompa och ståt”. Dagen var extra festlig eftersom den började med invigning/dedikation av det senaste tillskottet på campuset, nämligen byggnaden för bibliotek och träningsstudior.

hmc_nov16_grad_jen650Sedan 2007 har Hanna och Jan-Erik Nyman arbetat för att förverkliga den stora drömmen om ett College Campus för medieutbildning i Ngaramtoni, Arusha, Tanzania. Här tillsammans med två studerande som fick sina betyg den 19 november, Jane och Winfrida.

hanjan16_5819-300x188

Den 19 november 2016 kan också noteras som en milstolpe i projektet då det sista huset i planen kunde invigas.

Redan i slutet av 90-talet hade radiomissionen Habari Maalum Media börjat träna tekniker och producenter för det växande mediearbetet i Afrika. Men det var länge en ganska liten grupp som fick en begränsad utbildning. Drömmen växte fram om ett tre-årigt mediecollege med officiellt godkänd läroplan och många fler studerande. I samtalen mellan FSPM, samarbetsorganisationen FPCT/HMM och Jan-Erik började en projektidé ta form och 2007 startade Habari Maalum College (HMC)  projektet med stöd från Utrikesministeriet. Under de senaste 10 åren har bostadshus, klassrum och cafeteria byggts, och nu kunde då det sista viktiga huset invigas. I huset finns två radiostudior och en tv-studio samt ett bibliotek som ska användas för att träna de studerande på skolan. Just nu är de drygt hundra, men målsättningen är att ha ca 150 studerande på medielinjen. Det är nu FPCT/HMC som driver och utvecklar utbildningsverksamheten vidare och man har ambitiösa planer för att uppgradera den utbildning man erbjuder genom sina olika college så att man i framtiden har ett universitet med flera olika fakultet av vilka HMC då är ett. (FPCT står för Free Pentecostal Church of Tanzania och har ca 400.000 medlemmar).

hmc_libr16_650

Det var en festlig stund den 19 november då lärare, tillresta dignitärer och studerande ledda av en blåsorkester tågade uppför backen till det sista huset längst uppe på sluttningen. Oskar Sjöberg och Gabriel Grönroos hade möjlighet att tillsammans med Hanna och Jan-Erik Nyman representera FSPM och Finland på den högtidliga invigningen.

Gabriel Grönroos fick äran att avtäcka plaketten som berättar att huset byggts med stöd från FSPM och Finlands utrikesministerium. Festen fortsatte sedan med högtidlig examensfest för de ca 40 studerande som fick sina betyg efter slutförda studier.

hmc_plaq16_300

Projektstödet skulle egentligen ha avslutats 2017, men pga nedskärningarna som regeringen gjort i budgeten förlorade projektet en stor del av den planerade budgeten för 2016 och 2017. Därför planeras nu en förlängning av projektstödet för att huset som nu invigts ska få inredning och utrustning som det behöver för att kunna betjäna hundratals studerande under kommande år.
/GG

 HÄR hittar du grundläggande information om projektet.