Jeriko, som marknadsförs som ”världens äldsta stad” och nämns många gånger i Bibeln, hör idag administrativt till de palestinska områdena som helt lyder under de palestinska myndigheterna (Område A). Sedan 2008 finns ett projekt inom utvecklingssamarbetet genom Martyrkyrkans vänner som innefattar en barnträdgård med engelska som undervisningsspråk och verksamhet för ungdomar (se projektbeskrivning, länk nedan!).

Ann-Lis Nitovuori, Tass Saada och Håkan Nitovuori.
Ann-Lis Nitovuori, Tass Saada och Håkan Nitovuori.

Ickevålds-lösningar

Den lokalt registrerade samarbetsorganisationen Seeds of Hope (Hoppets frön) vill genom sin verksamhet både på Västbanken och i Gaza sprida hopp och framtidstro speciellt för barn och unga att kunna lösa konflikter och tro på icke-våldslösningar. Finansieringen för projektet genom FS upphör i och med år 2017 då avtalet löper ut.

Underjordisk bassäng med utsökt vatten

För några år sedan gav de israeliska myndigheterna Seeds of Hope rätt att borra efter vatten i närheten av det hus som projektledaren Tass Saada hyr. Det visade sig genom  hydrologiska undersökningar att man borrat rakt in i en underjordisk bassäng som inrymmer stora mängder vatten och att det är vatten av mycket god kvalitet. Vattnet har pumpats upp och bland annat körts ut till beduinbyar som saknat vatten.

dscf4921

Vatten säljs nu på flaska

Men vattnets goda smak motiverade ledarna för projektet att starta ett företag ”The Spring of Hope” som nu under år 2016 kunnat komma igång med att sälja ut buteljerat vatten i mindre och större plastflaskor. Buteljeringsfabriken har moderna maskiner av toppenkvalitet och marknaden har också visat sig gynnsam för företaget. På grund av företagets lån för investeringen kan man inte förrän efter några år räkna med att avkastningen kommer den humanitära verksamheten till godo. Målet är dock att 2020 ska hoppets vatten ge de medel som behövs för att hoppets frön ska kunna fortsätta att sås bland människorna på Västbanken.

 

Håkan Nitovuori

Läs mer om projektet här!