FSPM har skickat ut 10 000 euro i katastrofhjälp till Filippinerna. Medarbetarna på Filippinerna arbetar för att kunna skicka fler hjälpsändningar och större laster med mat.

Tack vare alla gåvor som kommit in har FSPM kunnat skicka ut 10 000 € som ska gå till inköp av förnödenheter som transporteras till Leyte. Hjälpinsatserna har börjat i Benabaye och Merida, där våra medarbetare arbetar med förskolan och modellfarmen. Förskolan som är en av de få byggnader som klarat sig kommer att användas som nödhjälpcentral.

Husen i staden Merida har blivit högar med bråte. Foto: Hanna Söderlund
Husen i staden Merida har blivit högar med bråte. Foto: Hanna Söderlund

Svårt att hitta bensin
En problematisk del i hjälparbetet är att bensinen håller på att ta slut vilket innebär att det är svårt att hitta bensin till de bilar som behövs för att frakta hjälpen till Leyte. FSPM:s volontärer Hanna och Maria Söderlund, som befinner sig i Cebu på en närliggande ö till Leyte, har de senaste dagarna försökt hitta en färja som fraktar bensin till Leyte.
– Vi fick ett nej på alla ställen vi frågade. Nu har vi fått höra att det finns bensin i södra Leyte, så våra vänner har lyckats köra dit och tanka upp bilarna, berättar Hanna Söderlund i sin blogg.

Många är oroliga för att få denguefeber och Hanna berättar att de därför köpt myggmedel, men också konserver, hygienartiklar och mycket mer.
– Imorgon ska vi köpa ännu mera förnödenheter så att vi är redo när nästa hjälpsändning ska fraktas till Merida med omnejd, skriver Hanna.

Matbrist leder till oroligheter
Hanna berättar också att läget har blivit oroligt på vissa ställen.
– Folk kan göra en hel del otäcka saker bara för att få mat. Vi vill inte att folk ska börja skjuta varandra, som de gör i Tacloban med omnejd. Om vi dessutom skulle ha en lastbil skulle vi kunna ge en större grupp människor mat, och fler människor skulle slippa drivas till vansinne av hunger.

Läget på Leyte är ännu oklart. Våra medarbetare har besökt platsen för att få en bättre bild av vilka behov som finns. Vi inväntar en rapport inom kort.

Text: Laila Saleh

Klicka här för mer information om hur du kan hjälpa till.

Lämna ett svar