FSPM:s medarbetare har förberett hjälparbetet och idag åker Laila Donayre Pettersson med den andra hjälpsändningen till Leyte som drabbats hårt av stormen.

Redan i tisdags kunde FSPM:s volontärer i Filippinerna, Maria och Hanna Söderlund, påbörja förberedelserna för hjälpsändningarna till Leyte. Maria berättar att de gått på högvarv men att kaoset förhoppningsvis lugnar ner sig snart.

Nästa alla hus har fått taken avslitna. Här syns huset som volontärerna Hanna och Maria bodde i. Foto: Hanna Söderlund
Nästa alla hus har fått taken avslitna. Här syns huset som volontärerna Hanna och Maria bodde i. Foto: Hanna Söderlund

– Hanna och jag och vår kompis Dion har sprungit runt i hamnen och försökt hitta ett sätt att frakta bränsle till generatorerna som vi köpt, men det är lite besvärligt eftersom det ska vara speciella tillstånd för att få frakta brandfarliga grejer. Vi ska försöka på nytt imorgon, sa Maria i tisdags.

De har också köpt in bland annat mat och blöjor som de ska skicka till Leyte där maten snart är helt slut.
– Det är mycket praktiskt att försöka fixa och inget fungerar ju som i Finland! Men vi är så glada över att folk engagerar sig och ger pengar, säger Maria.

Idag skickas mer hjälp till Leyte
FSPM:s medarbetare har sin bas i staden Cebu. Cebu ligger på en närliggande ö till Leyte som inte drabbats lika hårt av stormen. Där fungerar samhället och det finns förnödenheter att köpa. Tidigare har man kunnat skicka en hjälpsändning med båt, man skickade då medicin, matvaror, blöjor, tvättmedel och laddade mobiler. Laila Donayre Pettersson åker tillbaka till Leyte idag med ett andra lass katastrofhjälp. Hon har med sig en generator, vattenreningssystem, matvaror, hygienartiklar m.m. De planerar att dela ut 2500 kg ris och andra matvaror.

Laila Donayre Pettersson åker till Leyte med en första hjälpsändning. Foto: Andreas Pettersson
Laila Donayre Pettersson åker till Leyte med en hjälpsändning. Foto: Andreas Pettersson

Laila kommer att tala med bykaptener och samhällsledare för att få en helhetsbild av behoven och för att planera samarbeten med dem för distributionen av förnödenheterna.

Läget i västra delen av Leyte är ännu kaotiskt, infrastrukturen sönderslagen, Lailas resa innebär viktig nödhjälp till byn Merida och närliggande byar och en viktig planeringsresa som ger underlag för fortsatta insatser.

 

Fortsatt hjälp behövs

Gåvor till katastrofhjälpen behövs fortfarande. Valfri summa kan betalas in till FSPM:s kontonummer:
IBAN: FI2149581020002012
Bic/Swift: HELSFIHH.
Använd referensnummer: 1821

Stort tack till alla som redan gett en gåva!

Penninginsamlingstillståndsnr.:
Finland, utom Åland, 2020/2012/1975. Åland: ÅLR2013/5552

Uppdaterad: 14.11.2013

Lämna ett svar