Projektet för föräldralösa och utsatta barn i Zambia strävar till att lyfta barn och ungdomar från utsatthet och fattigdom till att bli fullvärdiga medborgare som kan klara sig i livet. Ett exempel på en ung man som har grundat sitt eget småföretag är Barry, som nu har en inkomstkälla för att försörja sig själv och kan även anställa en kompis.

Zambia_Barry_Kashimba
Barry Kashimba kunde tack vare projektet i Zambia få en utbildning, vilket tog honom från fattigdom till egenföretagare.

Genom att erbjuda gratis utbildning ger projektet föräldralösa och utsatta ungdomar i Copperbelt-distriktet i Zambia en chans att skaffa sig en yrkesutbildning som de annars inte skulle ha råd med. I Mpatamatu Business and Technical College kan de välja mellan 6 linjer: huslig ekonomi, sömnad, bilmekanik, metallarbete, snickeri eller husbygge. Finlands svenska baptistsamfund (FSB) sponsrar under 2012-2014 75 studerande årligen via projektpartnern Serve Zambia Foundation.

Pengarna räckte inte till studier
Barry Kashimba är en 26-årig ung man från en familj med 8 barn, som har mist sina båda föräldrar. Han flyttade till Mpatamatu för att bo hos sin syster och bli färdig med skolan. Efter skolan fick han bo hos en pastor. Han ville studera men hade inga pengar. Då kom han i kontakt med FSB:s projekt och fick en sponsrad studieplats i metallarbete.

Barry fick hjälp med att komma igång med sin verksamhet
Då vi träffar honom en torsdag i hans lilla verkstad, väntar han på att elbolagets män skall komma och installera ett prepaid elsystem, någonting som de håller på att installera överallt i Mpatamatu i stället för det nuvarande räkningsbaserade systemet. Därför kan vi inte filma honom i själva svetsarbetet. Vi tittar på hans maskiner och några halvfärdiga fönsterramar och han berättar i vår videointervju hur han fick hjälp från olika människor att skaffa maskinerna och börja med den lilla verkstaden. Han verkar stolt då han berättar att han inte jobbar ensam, utan anställer en kompis också, och drömmer om att någon gång i framtiden ha en stor firma. Han får mig känna glädje över att projektet i Zambia kan ge sådana här unga människor med vision och engagemang en start som hjälper dem att bli produktiva medlemmar i samhället trots de svåra förhållanden de kommer från.

Så här berättar Barry om processen att bli antagen till programmet, och hur han inledde sina studier och startade en egen metallverkstad (översatt från engelska):

– Jag hörde om den här organisationen (…) de betalar för människor som inte kan betala själva. Jag berättade att jag är en av dem. Jag förklarade allting för dem. De instruerade mig att hämta ett brev från vår pastor. Jag kom med brevet, och så började jag av Guds nåd studera. (…) Det kom en man som visste att jag studerade metallarbete och sade att han har en maskin (svetsmaskin, förf. anm.). Vi kom överens om att jag får maskinen och betalar den senare då jag har fått pengar. Så fick jag också tag på en annan maskin, en vinkelslip(…). Jag jobbar inte ensam, jag jobbar med någon som jag hjälper, han heter Valentine. Min plan är att ha ett stort företag, för jag vet att ingenting omöjligt för vår Gud och han föraktar inte en blygsam start.

Text och bild: Juha Jattu
Video: Juha Jattu, John Banda (verkstadsfoton)

Lämna ett svar